Data in de vorm van MB’s of GB’s is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken bij een sim only abonnement. Alle aanbieders van sim only abonnementen bieden eigenlijk wel data aan om gebruik van het internet te kunnen maken op de mobiele telefoon. De één levert dat standaard bij een sim only abonnement. De ander levert het in de vorm van een internet bundel die je bij je sim only abonnement kunt toevoegen. Twee belangrijke punten bij data voor het gebruik van internet op je mobiele telefoon zijn de downloadsnelheid en de uploadsnelheid. Maar wat houdt de downloadsnelheid en de uploadsnelheid nou precies in?

Downloadsnelheid
De downloadsnelheid staat voor de snelheid dat jij gegevens binnen haalt met jouw mobiele telefoon. Dat kan zijn bij het ontvangen van een bericht van iemand anders via bijvoorbeeld een applicatie als Facebook Messenger. Maar ook het bekijken van websites via je mobiele telefoon heeft betrekking tot de downloadsnelheid.

Uploadsnelheid
De uploadsnelheid is daarentegen, en logischerwijs, het tegenovergestelde van de downloadsnelheid. De uploadsnelheid bepaalt namelijk de snelheid als je iets vanaf je mobiele telefoon verstuurd. Bijvoorbeeld heeft het betrekking bij het versturen van een bericht naar een andere mobiele telefoon via bijvoorbeeld een applicatie als WhatsApp.