Een sim only abonnement is een abonnement dat bestaat uit belminuten en/of sms’jes en in sommige gevallen ook uit data. Een sim only abonnement is altijd de basis van je abonnement bij een sim only aanbieder en bevindt zich op een simkaart. Die simkaart van je sim only abonnement plaats je in je mobiele telefoon en daardoor kun je gebruik maken van je sim only abonnement en dus van je belminuten en/of sms’jes en de eventuele data. Let daarbij wel op dat je mobiele telefoon simlock vrij is. Dan kun je namelijk van alle sim only aanbieders de simkaart gebruiken en dus ook het sim only abonnement daarvan gebruiken.

Bundel
Bij een sim only abonnement kun je bij enkele sim only aanbieders ook een bundel toevoegen. Waar het sim only abonnement als ware de basis van je abonnement is. Is een bundel daarentegen juist een toevoeging aan je sim only abonnement. Zo zijn er tientallen bundels die allemaal verschillende opties hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld bundels voor extra belminuten bij je sim only abonnement. Bundels voor extra sms’jes bij je sim only abonnement. En ook extra data voor bij je sim only abonnement kun je in de vorm van een bundel bij de meeste sim only aanbieders wel toevoegen. Doordat je een bundel toevoegt aan je sim only abonnement heb je daarvoor geen extra simkaart nodig. De bundel wordt namelijk gewoon toegevoegd aan het sim only abonnement dat op de simkaart staat.

Maandelijkse kosten
Andere verschillen tussen een sim only abonnement en een bundel zijn de maandelijkse kosten. Doordat een sim only abonnement de basis is van je abonnement zijn de maandelijkse kosten vaak ook hoger dan bij een bundel. Een bundel is namelijk maar een toevoeging aan je sim only abonnement. En daardoor zijn de maandelijkse kosten van een bundel in de meeste gevallen vaak lager dan die van een sim only abonnement.

Looptijd
Afsluitend is er ook nog een verschil in de looptijden van de meeste sim only abonnementen en bundels. De meeste sim only abonnementen hebben bijvoorbeeld een minimum looptijd van één jaar. Terwijl je juist de meeste bundels binnen één maand weer kunt opzeggen. Hier zitten echter per sim only aanbieder nog wel duidelijke verschillen in.