Veel Nederlanders die een nieuw Telecom abonnement willen afsluiten twijfelen tegenwoordig tussen een sim only abonnement als oplossing. Of een normaal abonnement, waarbij er ook een mobiele telefoon is inbegrepen. Voor beiden mogelijkheden valt er wel wat positiefs aan te halen. Maar wat zijn nou precies de onderlinge verschillen? Wij hebben de belangrijkste verschillen tussen een sim only abonnement en een normaal abonnement voor je uitgezocht en zetten ze hieronder op een rijtje.

Flexibiliteit
Op het vlak van flexibiliteit dient er rekening mee te worden gehouden met een niet onaanzienlijk verschil tussen een sim only abonnement en een normaal abonnement. Wens je bijvoorbeeld over te willen stappen naar een ander Telecom bedrijf en beschik je over een normaal abonnement met daarbij een mobiele telefoon die daarbij hoort. In dat geval is het niet alleen mogelijk dat je zal worden geconfronteerd met dubbele maandelijkse kosten. Maar daarnaast loop je ook het risico dat je simkaart van het Telecom bedrijf waar je klant bent geworden niet gebruikt kan worden in die mobiele telefoon. Wil je er met andere woorden echt zeker van zijn dat je steeds kan blijven rekenen op een zo optimaal mogelijke flexibiliteit. In dat geval is de keuzen voor een sim only abonnement waarschijnlijk de beste keuze.

Mobiele telefoon
Indien je er voor kiest om een sim only abonnement af te sluiten betekent dit dat je er geen mobiele telefoon bij zal gaan krijgen. Dat is voor veel mensen helemaal geen probleem omdat ze zelf bijvoorbeeld reeds de beschikking hebben over een kwalitatieve mobiele telefoon. Mocht dat niet het geval zijn. Is dat nog steeds geen probleem omdat het los kopen van een mobiele telefoon als voordeel heeft dat je er, mits de mobiele telefoon simlock vrij is, je er in principe elke mogelijke simkaart in kunt stoppen. Dat is niet het geval met een mobiele telefoon die deel uitmaakt van een normaal abonnement welke door het Telecom bedrijf wordt aangeboden. Dergelijke mobiele telefoons zijn in de praktijk namelijk voorzien van een zogenaamde simlock en dat kan voor problemen zorgen.

Een simlock op een mobiele telefoon zorgt er namelijk voor dat een mobiele telefoon enkel en alleen werkt met de simkaart van een bepaald Telecom bedrijf. Op het ogenblik dat je overstapt naar een ander Telecom bedrijf bestaat het risico dan ook dat je mobiele telefoon onbruikbaar wordt voor een andere simkaart. Waarom kiezen mensen dan toch nog steeds voor een normaal abonnement inclusief een mobiele telefoon? Zeer eenvoudig. Omdat ze op deze manier de investering in een nieuwe, vaak dure mobiele telefoon, kunnen spreiden over een langere periode. In plaats van het bedrag voor een mobiele telefoon in één keer op te moeten hoesten. Wordt het namelijk gespreid over een termijn van ettelijke maanden. Zo wordt de duurste mobiele telefoon voor iedereen betaalbaar gemaakt. Maar de, in de meeste gevallen, extra kosten die hieraan verbonden zijn moet je er dan uiteraard wel voor lief bij nemen.

Maandelijkse kosten
Op het eerste gezicht lijkt het afsluiten van een normaal abonnement, met daarbij een mobiele telefoon, erg interessant. Maar in de praktijk is dat veelal niet zo. Het aanbod aan sim only abonnementen is aanzienlijk groter waardoor ze in verhouding ook vaak veel goedkoper zijn. Dat is bovendien niet alles. Het kan op het eerste gezicht financieel wel aantrekkelijk lijken om een nieuwe mobiele telefoon in termijnen af te kunnen betalen bij een normaal abonnement. Maar niet zelden ben je daar, in totaal en qua maandelijkse kosten, heel wat duurder mee uit. Wil je de maandelijkse kosten zoveel mogelijk binnen de perken houden. En wil je bovendien voorkomen dat je bij de overstap naar een Telecom bedrijf met dubbele kosten wordt geconfronteerd. In al deze gevallen is kiezen voor een sim only abonnement wellicht de meest interessante keuze bij heel veel Telecom bedrijven.